Hruške Viljamovke

Zgodovina

Hruške izvirajo iz Azije, poznamo paveč kot 3000 sort tega sadja. Sorta viljamovka se je prvič pojavila v sredini 18. stoletja, njen natančen izvor pa ni znan.

Uporaba

Vakuumsko sušene viljamovke so odličen samostojni prigrizek, lahko pa jih kombiniramo tudi z drugim suhim sadjem in oreški.

Dodajamo jih lahko v mešanice za zajtrk, peciva, smutije, namočene pa uporabimo enako kot bi sveže.

Pridelovanje

Viljamovke imajo značilno hruškasto obliko in so obravane zlatorumeno do rjavordeče. Drevo cveti med aprilom in majem, sadeže pa obirajo od sredine avgusta do sredine septembra, tik preden popolnoma dozorijo.

Gojijo jih predvsem v Srednji Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji, drugod po svetu pa so bolj pogoste druge sorte (na primer naši).

Zanimivost

Botanično so hruške sorodnice vrtnic.

Iz lesa drevesa hruške izdelujejo predvsem glasbila, pohištvo in dekorativne predmete za dom.