Grozdje

Zgodovina

S pridelavo grozdja so začeli pred približno 8000 leti na področju Bližnjega Vzhoda. Iz tega obdobja so tudi prvi dokazi o vinarski dejavnosti na območju današnje Gruzije.

Uporaba

Suho grozdje je primerno za samostojen prigrizek, ki odlično nadomešča običajne sladkarije.

Uporabimo ga lahko tudi v mešanicah za zajtrk ali pa kot dekoracijo slaščic.

Pridelovanje

Grozdje je sadež vinske trte in raste v grozdih s po 15 do 300 jagodami. Sorte (poznamo jih več kot 8 tisoč) se razlikujejo po velikosti in barvi jagod – lahko je temno rdeče, črno, temnomodro, rumeno, zeleno, oranžno ali rožnato.

Največ grozdja pridelajo na Kitajskem, v ZDA in Italiji, za vino pa ga največ zraste v Španiji.

Zanimivost

Vinogradi pokrivajo več kot 75 tisoč kvadratnih kilometrov Zemljinega površja, na leto pa se pridela okoli 72 milijonov ton tega sadja.

71% pridelka gre za vino, 27% prodajo svežega, 2% pa posušijo v rozine.