Lanena semena

Zgodovina

Izvirajo z Bližnjega vzhoda, poznali so jih že v mlajši kameni dobi, zdravilne lastnosti semen in lanenega olja pa že v antični Grčiji.

Uporaba

Semen naj ne bi segrevali, saj se pri tem dragocene maščobne kisline pretvorijo v nasičene.

Priporočljivo jih je mleti, da jih telo lažje absorbira, in jih uživati z desetkratno količino vode. Semena meljemo sproti, tik pred uporabo.

Če uživate cela semena, jih je predhodno priporočeno namočiti v vodi ali drugi tekočini, a ne v živalskem mleku.

Lahko jih prekuhamo in si pripravimo čaj.

Uporabljamo jih tudi za posipe po kruhih in pecivu, ali pa jih primešamo testu, smutijem, kosmičem in solatam.

Pridelovanje

Največ lanu pridelajo v Kanadi, Kazahstanu in na Kitajskem.

Gre za seme istoimenske rastline enoletnice iz roda lanovk, ki zraste do 70 centimetrov in cveti od junija do julija. Ena rastlina oblikuje približno 250 glavic, v vsaki je po deset semen.

Zanimivost

Iz lanenih vlaken izdelujejo trpežen tekstil za oblačila in še nekatere druge izdelke – papir, filter vrečke, cigaretni papir, bankovce, vrvi itd.

Laneno olje je primerno za uživanje, sicer pa ga uporabljajo kot osnovo za barve in črnila.