Vaša košarica je trenutno prazna!

Lanena semena
Izvirajo z Bližnjega vzhoda, poznali so jih že v mlajši kameni dobi, zdravilne lastnosti semen in lanenega olja pa že v antični Grčiji.
Semen naj ne bi segrevali, saj se pri tem dragocene maščobne kisline pretvorijo v nasičene.
Priporočljivo jih je mleti, da jih telo lažje absorbira, in jih uživati z desetkratno količino vode. Semena meljemo sproti, tik pred uporabo.
Če uživate cela semena, jih je predhodno priporočeno namočiti v vodi ali drugi tekočini, a ne v živalskem mleku.
Lahko jih prekuhamo in si pripravimo čaj.
Uporabljamo jih tudi za posipe po kruhih in pecivu, ali pa jih primešamo testu, smutijem, kosmičem in solatam.
Največ lanu pridelajo v Kanadi, Kazahstanu in na Kitajskem.
Gre za seme istoimenske rastline enoletnice iz roda lanovk, ki zraste do 70 centimetrov in cveti od junija do julija. Ena rastlina oblikuje približno 250 glavic, v vsaki je po deset semen.
Iz lanenih vlaken izdelujejo trpežen tekstil za oblačila in še nekatere druge izdelke – papir, filter vrečke, cigaretni papir, bankovce, vrvi itd.
Laneno olje je primerno za uživanje, sicer pa ga uporabljajo kot osnovo za barve in črnila.