Kaki

Zgodovina

Izvira s Kitajske, od koder so ga razširili najprej na Japonsko in v Korejo, potem pa še drugod po svetu.

Uporaba

Presno sušen kaki je odličen sladek prigrizek, ki ne potrebuje nobenih dodatkov. Lahko ga zmeljemo ali razrežemo na manjše koščke in uporabimo v pecivih, kosmičih za zajtrk, kot posip za sladolede, v sadno-zelenjavnih napitkih itd. Če želite še bolj poudariti njegov značilen okus, ga uporabite v kombinaciji s cimetom.

Okus kakija se poda tudi sušenim mesninam in mehkim sirom, jedem iz govedine in svinjine ter solatam.

Pridelovanje

Daleč največ kakija pridelajo na Kitajskem, sledita pa ji Južna Koreja in Španija.

Obstaja več kot 2000 sort kakija. V grobem jih lahko razdelimo v dve skupini – trpke in sladkaste. Prvi morajo pred zaužitjem popolnoma dozoreti in se zmehčati, sicer imajo zelo neprijeten okus. Druge pa lahko jemo podobno kot jabolka (na primer kaki vanilja). Slednji je zaradi čvrstosti tudi najprimernejši za sušenje in ga največkrat uporabimo za naše izdelke.

Zanimivost

Iz lesa nekaterih sort dreves kakija so do konca 20. stoletja izdelovali najkakovostnejše glave palic za golf, ki so jih nato nadomestile kovinske.

Najbolj znan je kaki oranžne, rumene in rdečkaste barve, vendar obstaja tudi vijoličen, rjav in črn.

V Strunjanu na sredini novembra vsako leto pripravijo praznik kakija.

Poznan je tudi pod imenom »zlato jabolko«.