Jabolka

Zgodovina

Jablane izvirajo iz Srednje Azije, kjer še danes raste prvotna divja sorta tega sadnega drevesa.

V Aziji in Evropi jih gojijo že tisoče let, v Severno Ameriko pa so jih šele v 17. stoletju prinesli kolonizatorji.

Pridelovalci so skozi čas ves čas križali in izboljševali sorte, ki jih danes poznamo več kot 7500.

Uporaba

Suha jabolka so priljubljen samostojni prigrizek, podajo pa se tudi raznim kombinacijam z drugim suhim sadjem, orehi in drugimi oreški.

Narezana na manjše koščke lahko vmešamo v kosmiče za zajtrk ali uporabimo pri peki, v solatah in za popestritev jedi s svinjskim mesom.

Pridelovanje

Svetovna pridelava obsega skoraj 85 milijonov ton, največ pa jih zraste na Kitajskem (48% vsega pridelka), v ZDA in na Poljskem.

Drevesa običajno obrezujejo, da ne presežejo višine 8 metrov in obiranju prilagajajo tudi razraščenost vejevja. Dozorijo pozno poleti ali v jeseni.

Zanimivost

Znanost, ki preučuje jabolka, se imenuje pomologija.

Jabolka so imela močan simbolen pomen že pri nordijskih in germanskih poganskih ljudstvih, v grški mitologiji in krščanstvu.

Verjetno najbolj znan slovenski pregovor pravi: »Jabolko na dan odžene zdravnika stran.«