Vaša košarica je trenutno prazna!

Črni tartuf
V prehrani so jih uporabljali že stari Grki in Rimljani, vendar je njihova raba v srednjem veku upadla, saj jih je Cerkev zaradi nenavadne arome in videza razglasila za hudičevo stvaritev. Ponovno so postali priljubljeni v času Ludvika XIV. in tako je ostalo vse do danes.
Največ se uporabljajo v francoski, italijanski in španski kuhinji, nam najbližje pa jih lahko poskusite v Istri.
Koščke pravih črnih tartufov smo dodali praženim indijskim oreščkom in tako ustvarili odličen prigrizek, ki je dobil tudi nagrado na konvenciji Wabel v Parizu.
Črni tartuf izvira iz južnih delov Evrope. Največ ga zraste v Franciji (skoraj polovica svetovne pridelave), Španiji in v Italiji.
Rastejo pod površjem zemlje (na 5 – 50 cm globine) v gozdovih, kjer prevladujeta hrast in bukev.
Tartufi so ena najdražjih užitnih gob na svetu.
Najboljše sadeže nabirajo v naravi s pomočjo posebej izurjenih psov in prašičev. Samice prašičev tartufi pritegnejo zato, ker njihov vonj močno spominja na feromone, ki jih izločajo samci divjih svinj. Ker pa prašiči najdbo pogosto tudi pojedo, je v zadnjih letih narasla uporaba psov.