Vaša košarica je trenutno prazna!

Črni poper
Črni poper v prehrani ljudje uporabljajo že vsaj 4000 let, poleg tega pa je bil pomembno trgovsko blago skozi celotno zgodovino. Stari Egipčani so ga uporabljali tudi pri balzamiranju. V starem Rimu in Grčiji je bil sicer precej drag, a kljub temu pogosto uporabljen v prehrani bogatejših slojev. V srednjem veku je bil poper celo dražji od srebra in pogosto uporabljen kot plačilno sredstvo.
Črni poper ima najboljšo aromo, če ga meljemo sproti. Primeren je predvsem pri pripravi govedine, temnih omak in jedi iz stročnic.
Mleti poper je potrebno hraniti v tesno zaprti posodi in ga zaščititi pred svetlobo.
Črni poper je posušeno nezrelo seme ovijalke, ki izvira iz južne Azije. Največ ga zraste v Vietnamu, Indoneziji in Indiji, po uvozu pa so na prvem mestu trenutno ZDA.
Obstaja več kot 30 vrst popra in na tisoče različnih sort.
Poper pri večini ljudi povzroča vsem znano reakcijo. In zakaj je tako? Vsebuje piperin, ki draži živčne končiče v nosu, zato se ga telo poskuša znebiti – s kihanjem.
V povprečju predstavlja črni poper polovico vseh uporabljenih začimb v restavracijah.