Pekani (ameriški orehi)

Zgodovina

Pekane so prvi uporabljali ameriški staroselci že pred razvojem poljedelstva. V Evropo so jih v 16. stoletju prinesli španski osvajalci, ki so jih spoznali na območju današnje Mehike in Teksasa in jih razširili tudi v Azijo in Afriko.

Prvi botanični zapisi o drevesu pekana so nastali konec 18. stoletja.

Uporaba

Pekane lahko uporabimo pri peki različnih slaščic, pit in presnih sladic. Z njimi lahko nadomestimo navadne orehe in tako dobimo še bolj bogato in kremno teksturo jedi.

Podajo se jedem s svinjino, piščančjim mesom in sirom ali pa bučo. Odlični so tudi za obogatitev solat in solatnih prelivov.

Pridelovanje

Kar 75 % vseh pekanov na svetu zraste v ZDA, sledi jim Mehika z 20 %, rastejo pa tudi v Južnoafriški republiki, Avstraliji, Peruju in Izraelu. Zanimivo je, da so jih gojiti začeli šele ob koncu 19. stoletja.

Drevesa ameriškega oreha zrastejo med 20 in 40 metri v višino in imajo podolgovate premenjalne liste. Če smo natančni, pekani niso oreški, ampak semena koščičastih sadežev, ki zrastejo na teh drevesih.

Zanimivost

Ameriški oreh je uradno drevo ameriške zvezne države Teksas, “prestolnica pekanov” pa je mesto Albany v Georgii.

Mnoge od 1000 sort pekanov imajo imena po indijanskih plemenih – na primer Cheyenne, Mohawk, Sioux in Choctaw.