Vaša košarica je trenutno prazna!

Orehi
Izvirajo iz Perzije, stari Rimljani pa so drevo posvetili bogu Jupitru. Podobno kot lešnike so jih v prehrani uporabljali že leta 7000 pred našim štetjem.
Skozi zgodovino so bili orehi ena najbolj čaščenih rastlin, saj so nasade orehov omenjali že v mezopotamskih zapisih na glinenih tablicah.
Uporabljajo se predvsem pri peki sladic, a so izvrstni tudi v sadnih napitkih, solatah, namazih ali kot pesto. Popestrijo zelenjavne priloge, pripravljene iz brstičnega ohrovta ali gob, podajo pa se tudi k svinjini.
Pogosto so sestavni del domače granole, odlično se podajo čokoladnim sladicam, v Sloveniji pa so prav gotovo najbolj znani kot nadev za potico.
Največ orehov pridelajo na Kitajskem, v ZDA (Kalifornija) in Iranu, v Evropi pa prednjačita Romunija in Slovenija.
Najbolj razširjeni sta dve vrsti oreha – perzijski (tudi angleški) in črni. Slednji ima zelo trdo lupino in ne obrodi veliko plodov, zato ga v komercialne namene praktično ne gojijo.
Iz luščin pridobivajo zelo obstojno barvilo, ki lahko nadomesti črnilo, ali pa z njim rjavo obarvajo tekstil.
Na Kitajskem imajo tradicionalno navado, da za boljšo prekrvavitev med dlanmi vrtijo dva velika lepa stara oreha, hkrati pa ta dva oreha predstavljata tudi statusni simbol. Z orehi Kitajci igrajo tudi neke vrste igro na srečo – »du he tao«.
Iz orehov pridobivajo olje, ki je široko uporabno v kulinariki (vendar se ga ne sme pregrevati) in kozmetiki. Primerno je za nego las in kože, predvsem zaradi zaščite pred vplivi sonca in proti staranju.