Vaša košarica je trenutno prazna!

Maline
Maline so ljudje jedli že v dobi paleolitika in vse od takrat so stalno prisotne na jedilniku. Prvi zapisi o gojenju tega sadeža izvirajo iz 5. stoletja, iz časa rimskega cesarja Paladija.
V Severno Ameriko so jih prinesli evropski priseljenci, ki so jo nato križali s tamkajšnjo črno sorto malin.
Vakuumsko sušene maline ohranijo okus in teksturo, zato jih lahko uporabljamo enako kot sveže – v mešanicah za zajtrk, vmešane v jogurt, v pecivih, palačinkah, mafinih in podobno. Odlične so tudi kot samostojni prigrizek, lahko jih kombiniramo še z drugim suhim sadjem, izdelamo presne tortice itd.
Okus maline se odlično ujame s kokosom, datlji, mandlji, limono in seveda čokolado, lahko pa jih uporabimo tudi pri pripravi jedi iz piščanca.
Izvirajo z območij zmernega podnebja Evrope in Severne Azije. Po svetu lahko danes najdemo okoli 200 različnih sort, ki so lahko od zlatorumene do temno vijoličaste barve. Najsvetlejše so tudi najslajše.
Največ jih pridelajo v Rusiji, na Poljskem in v ZDA.
Liste že stoletja uporabljajo v ljudski medicini za pripravo poparkov in čajev.
Po grški mitologiji so bile maline nekoč bele, dokler jih nimfa Ida ni želela nabrati za Zevsa, ki je bil še dojenček in je neutolažljivo jokal. Pri obiranju se je zbodla in njena kri jih je obarvala rdeče.
So ene redkih sadežev, ki po obiranju ne zorijo več.