Koruza

Zgodovina

Izvira iz današnje Mehike, gojili so jo že Olmeki in Maji. Pred 4500 leti se je razširila po celotni ameriški celini.

Uporaba

Pokovka je najpogosteje slan samostojni prigrizek, ki ga lahko izboljšamo z različnimi začimbami.

Pečeno pokovko lahko prelijemo s karameliziranim sladkorjem, čokolado ali jo vmešamo v sladko-slane mešanice prigrizkov.

Pridelovanje

Največje pridelovalke so ZDA (40% svetovne pridelave), Kitajska in Brazilija.

Sorte se ločijo po vsebnosti škroba – botanično ime koruze za pokovko je Zea mays var. Everta.

Zanimivost

V povprečnem koruznem storžu je 800 zrn, razporejenih v 16 vrst.

Žetev koruze so mehanizirali šele na začetku 20. stoletja.

Koruza se uporablja tudi za izdelavo etanola za gorivo, sicer pa njene derivate najdemo v najrazličnejših industrijsko pridelanih prehranskih izdelkih.