Slive

Zgodovina

Slive so en od prvih udomačenih sadežev. Sorte, ki jih še danes največ pridelujejo, rastejo le v bližini (nekdanjih) naselbin, med tem ko jih v divjem okolju ni.

Suhe slive so bile zelo pomemben del prehrane starih Turkov, Hunov, Tatarov in Mongolov.

Uporaba

Suhe slive se najpogosteje uživajo samostojno. Lahko jih tudi namočimo čez noč ter jih potem pojemo ter spijemo še preostalo vodo.

Tudi iz suhih sliv se lahko skuha kompot ali pa jih dodamo mesnim jedem. Odlično se podajo jedem iz jagnjetine, teletine in svinjine.

Za hitro predjed jih napolnimo z malce mehkega sira, ovijemo v slanino in popečemo na žaru.

V severnoafriški kuhinji jih radi dodajajo v jedi iz tažina (tj. lončena posoda, v katero nadevajo meso, zelenjavo in druge sestavine ter počasi pečejo na ognju).

Primerne so tudi za izdelavo sladic, lahko jih vmešamo v proseno kašo ali druge žitarice, pripravimo kremaste smutije ali pa z njimi nadevamo peciva iz listnatega testa.  

Pridelovanje

Največ sliv pridelajo na Kitajskem, v Indiji in Srbiji.

Botanično so v sorodu z breskvami in češnjami. Drevesa obrezujejo, da ne presežejo višine 6 metrov, saj lahko zrastejo tudi do 12 metrov visoko. 

Zanimivost

Slive uspevajo na prav vseh kontinentih, razen Antarktike.

Na Kitajskem simbolizirajo srečo v življenju.

Ameriški izumitelj Reuben Tice je umrl v eksploziji, ki je nastala med preizkušanjem naprave, s katero bi zgladili gube na površini suhih sliv, da bi bile te lepšega videza.