PINJOLE

Zgodovina

Ljudje naj bi se s pinjolami prehranjevali že v paleolitiku.

Velika rastišča borovcev so nekoč prekrivala dobršen del ZDA, vendar so jih posekali, ko so razmejevali zemljišča. Tudi na Kitajskem se je močno zmanjšala poraščenost s temi drevesi, ker so jih med obiranjem storžev močno uničili.

Uporaba

Veljajo za ene najslajših oreškov – premagajo jih le še indijski.

Dodajamo jih mesu, ribam, zelenjavi, solatam, juham, piškotom, sladoledom in kruhu.

So ključne za pripravo izvirnega italijanskega pesta, ki obogati testenine ter mesne in zelenjavne jedi. 

Pridelovanje

Pinjole so užitna semena borovcev - v Sredozemlju je to pinija, v Severni Ameriki in Aziji pa uspeva še nekaj vrst bora, katerih semena so prav tako užitna.

Pinije oz. borovci uspevajo predvsem na severni polobli. Semena v približno letu in pol dozorijo v storžih, obdana pa so z olesenelo lusko. 

Zanimivost

Ker se jih lušči ročno, spadajo med najdražje oreške na svetu.

V Novi Mehiki iz jedrc delajo kavo, ki velja za pravo specialiteto.

Severnoameriški Indijanci so pinjole že od nekdaj uporabljali v prehrani, med tem ko lupine vpletajo v nakit in drugo okrasje.