LEČA

Zgodovina

Izvira z območja vzhodnega Sredozemlja, kjer so jo gojili in v prehrani uporabljali že pred več kot 10 tisoč leti.

Najstarejše arheološke najdbe, povezane z lečo, so odkrili v Grčiji in Siriji.

Uporaba

Leča je enostavna za pripravo in zelo uporabna za različne jedi. Lahko jo dodamo hladnim solatam, enolončnicam in jedem z indijskim ali severnoafriškim pridihom. Primerna je tudi za pripravo vegetarijanskih polpetov in se ujema z različnimi vrstami zelenjave.

Je odlična priloga k ribam ter jedem iz jagnjetine in svinjskega mesa.

Pridelovanje

Pridelava je najbolj razširjena v Kanadi, Indiji in Avstraliji.

Različne sorte se razlikujejo po barvi (od rdečo-oranžne do črne) in velikosti ter tudi po času kuhanja.

Zanimivost

Leča je ime dobila iz latinske besede »lens«, po njej pa so poimenovali konveksno optično lečo.