Odlična gibanica v kozarčku
Recept za okusno tradicionalno slovensko sladico, ki je narejena malce drugače (in hitreje). Nad njo boste navdušeni predvsem ljubitelji kremnih sladic.
Sestavine za 4 kozarčke:
- 150 g maslenih piškotov
- 200 g orehov Odlično
- 100 g mletega maka Odlično
- 30 g rozin Sultana Odlično
- 400 g polnomastnega grškega jogurta (10% m.m)
- 100 g masla
- 300 g sladkorja
- cimet
- 300 g pasirane skute
- 4-5 jabolk
Priprava:
BISKVITNE DROBTINE
150 g maslenih piškotov
100 g zmehčanega masla
100 g orehov (lahko mlete, mi smo uporabili jedrca)
Piškote v multipraktiku zdrobimo, dodamo jedrca in zmeljemo, da dobimo enako velike 'drobtine'. Dodamo maslo, ki ga predhodno narežemo na koščke in vse skupaj ponovno zmiksamo, da se premeša.
MAKOVA KREMA
100 g mletega maka Odlično
200 g polnomastnega (10% m.m) grškega jogurta
3 žlice sladkorja
pol čajne žličke cimeta
Vse sestavine v posodici zmešamo z žlico, da nastane krema.
SKUTINA KREMA
300 g pasirane posnete skute
100 g grškega jogurta (10% m.m)
3 žlice sladkorja
pol čajne žličke cimeta
Vse sestavine v posodico dobro premešamo, da nastane krema brez grudic. Lahko dodamo tudi sok polovice limone (za svežino).
OREHOV NADEV
100 g orehovih jedrc Odlično
3 žlice sladkorja
pol žličke cimeta
100 g grškega jogurta (10 % m.m)
Orehova jedrca zmeljemo in vanje primešamo ostale sestavine. Če se vam zdi masa preveč čvrsta lahko dodate 3 žlice mleka.
JABOLČNA ČEŽANA
4-5 jabolk
1 čajna žlička cimeta
30 g rozin Odlično
Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Zalijemo z malo vode in dušimo na štedilniku do mehkega. Nato jih še vroče zmiksamo in dodamo rozine ter pustimo, da se ohladi.
SESTAVLJANJE GIBANICE
Zdaj pa sledi glavni del – sestavljanje naše gibanice. Vsaka prava prekmurska gospodinja bi mas popravila, da gibanico pravzaprav sestavlja 8-16 plasti. Ker bi v našem primeru lahko na ta način napolnili kozarec za vlaganje (malo heca mora biti), smo se držali zgolj zaporedja plasti.
Začnemo s plastjo drobtin, ki ji sledi plast makove kreme. Tej sledi plast skutine kreme, ki jo pokrijemo s plastjo orehovega nadeva. Na vrhu zaključimo s plastjo čežane in kot okras lahko nasujemo še malce drobtin.
Če želite še boljši okus gibanice, zamenjajte piškote s pečenim listnatim testom, ki ga predhodno narežete na majhne koščke ali pa že pečenega nadrobite.
Prav tako pa lahko navadni sladkor zamenjate s sladilom (jaz sem v tem primeru uporabila Sparov Eritritol v istem razmerju) in bo sladica primerna za vse, ki se izogibate sladkorju.
Dober tek!
Recept je za nas pripravila Ana - IG @amajcen