Odlična gibanica v kozarčku

Kategorija
Recepti

Recept za okusno tradicionalno slovensko sladico, ki je narejena malce drugače (in hitreje). Nad njo boste navdušeni predvsem ljubitelji kremnih sladic.

Sestavine za 4 kozarčke:

  • 150 g maslenih piškotov
  • 200 g orehov Odlično
  • 100 g mletega maka Odlično
  • 30 g rozin Sultana Odlično
  • 400 g polnomastnega grškega jogurta (10% m.m)
  • 100 g masla
  • 300 g sladkorja
  • cimet
  • 300 g pasirane skute
  • 4-5 jabolk

Priprava:

BISKVITNE DROBTINE

150 g maslenih piškotov

100 g zmehčanega masla

100 g orehov (lahko mlete, mi smo uporabili jedrca)

Piškote v multipraktiku zdrobimo, dodamo jedrca in zmeljemo, da dobimo enako velike 'drobtine'. Dodamo maslo, ki ga predhodno narežemo na koščke in vse skupaj ponovno zmiksamo, da se premeša.

MAKOVA KREMA

100 g mletega maka Odlično

200 g polnomastnega (10% m.m) grškega jogurta

3 žlice sladkorja

pol čajne žličke cimeta

Vse sestavine v posodici zmešamo z žlico, da nastane krema.

SKUTINA KREMA

300 g pasirane posnete skute

100 g grškega jogurta (10% m.m)

3 žlice sladkorja

pol čajne žličke cimeta

Vse sestavine v posodico dobro premešamo, da nastane krema brez grudic. Lahko dodamo tudi sok polovice limone (za svežino).

OREHOV NADEV

100 g orehovih jedrc Odlično

3 žlice sladkorja

pol žličke cimeta

100 g grškega jogurta (10 % m.m)

Orehova jedrca zmeljemo in vanje primešamo ostale sestavine. Če se vam zdi masa preveč čvrsta lahko dodate 3 žlice mleka.

JABOLČNA ČEŽANA

4-5 jabolk

1 čajna žlička cimeta

30 g rozin Odlično

Jabolka olupimo in narežemo na krhlje.  Zalijemo z malo vode in dušimo na štedilniku do mehkega. Nato jih še vroče zmiksamo in dodamo rozine ter pustimo, da se ohladi. 


SESTAVLJANJE GIBANICE

Zdaj pa sledi glavni del – sestavljanje naše gibanice. Vsaka prava prekmurska gospodinja bi mas popravila, da gibanico pravzaprav sestavlja 8-16 plasti. Ker bi v našem primeru lahko na ta način napolnili kozarec za vlaganje (malo heca mora biti), smo se držali zgolj zaporedja plasti.

Začnemo s plastjo drobtin, ki ji sledi plast makove kreme. Tej sledi plast skutine kreme, ki jo pokrijemo s plastjo orehovega nadeva. Na vrhu zaključimo s plastjo čežane in kot okras lahko nasujemo še malce drobtin.

Če želite še boljši okus gibanice, zamenjajte piškote s pečenim listnatim testom, ki ga predhodno narežete na majhne koščke ali pa že pečenega nadrobite.

Prav tako pa lahko navadni sladkor zamenjate s sladilom (jaz sem v tem primeru uporabila Sparov Eritritol v istem razmerju) in bo sladica primerna za vse, ki se izogibate sladkorju.

Dober tek!

Recept je za nas pripravila Ana - IG @amajcen