Kokosov curry z rdečo lečo
Naj se vonjave aromatičnih in zdravilnih začimb razlezejo po tvoji kuhinji, ob pripravi tega res okusnega, a preprostega in izredno hranljivega karija.
Sestavine:
- 2 žlici kokosovega olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 žlica sesekljanega česna
- 1 žlica sesekljanega svežega ingverja
- 2 žlici rdeče curryjeve paste, 1 žlička kurkume, ¼ žličke kajenskega popra
- 1 žlička soli (ali več po okusu), ¼ žličke popra
- 1 manjši sladek krompir (100 g)
- ½ lončka rdeče leče
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 ml kokosovega mleka iz pločevinke ali grškega jogurta
- 1 žlica arašidovega namaza
- 2 žlici soka limone ali limete
- 2 pesti sveže špinače
Postopek:
01. Na eni ponvi segrejemo žlico olja, dodamo na kocke narezan sladek krompir in ga na srednje močnem ognju pražimo dobrih 5 minut, da dobi nekoliko zlato-rjave barve.
02. Na drugi ponvi istočasno segrejemo še drugo žlico olja, dodamo nasekljano čebulo in jo počasi, na majhnem ognju, pražimo, dokler ne postekleni in prijetno zadiši. Na tisti točki, dodamo še curryjevo pasto, nasekljan česen in ingver ter mleto kurkumo, kajenski poper, sol in poper. Vse skupaj ob nenehnem mešanju pražimo še kakšno minuto.
03. Dodamo popečen sladek krompir in splaknjeno lečo ter zalijemo z jušno osnovo. Vsebino ponve privedemo do točke vretja, nato pa na majhnem ognju, z občasnim mešanjem, kuhamo okoli 20 minut.
04. Vmešamo še kokosovo mleko in arašidov namaz, kuhamo še dodatnih 10 minut, da se curry dodatno zgosti, leča pa dokončno skuha.
05. Tik pred serviranjem vmešamo še špinačo in limonin sok. Poskusimo in po potrebi prilagodimo začinjenost.
06. Postrežemo s svežim peteršiljem in kokosovim čipsom ob rižu ali ploščatem kruhku, po želji po vrhu damo še arašide.
Recept je nastal v sodelovanju z Moniko Škorjanc (@earthlymonika).