Vaša košarica je trenutno prazna!

Višnje
Izvirajo iz Vzhodne Evrope, nastale pa so s križanjem divje in pritlikave češnje.
Najprej so jih gojili ob Kaspijskem jezeru in Črnem morju, poznali pa so jih tudi stari Grki, Perzijci in stari Rimljani. Slednji so jih v prvem stoletju našega štetja prinesli tudi na območje Velike Britanije, kjer so jih začeli gojiti v 16. stoletju v času vladavine Henrika VIII.
Presne suhe višnje lahko jemo samostojno, ali pa jih vmešamo v žitarice ali kosmiče za zajtrk. Dodajamo jih sadnim napitkom, z njimi pa lahko popestrimo tudi juhe, peciva, torte, sladoled in presne sladice.
Podajo se jedem s svinino, piščančjim ali račjim mesom. Za poudarjanje okusa se priporočajo muškatni orešek, vanilja, cimet in janež.
Odlične so tudi s temno čokolado in mandlji.
Največ višenj pridelajo v Turčiji, Rusiji, na Poljskem in v Ukrajini.
Botanično so v sorodu s češnjami. Nekoč je obstajalo več kot 50 sort višenj, danes pa se goji le nekatere od teh.
Višnje pogosto uporabljajo za izdelavo likerjev in sirupov, v Belgiji in na Češkem pa jih dodajajo pivu.