Vaša košarica je trenutno prazna!

Robide
Izvor robide je zelo težko določiti, predvidevajo pa, da izvira iz severnih področij Evrope, Azije in Amerike.
V ljudski medicini in prehrani so jih uporabljali že stari Grki in Rimljani ter ameriški staroselci.
Presne suhe robidnice lahko jemo samostojno ali v kombinaciji z drugim suhim sadjem ter oreščki kot prigrizek. Uporabimo jih lahko za popestritev kosmičev za zajtrk, sadno-zelenjavnih napitkov, naravnega sladoleda, sadnih solat in presnih sladic.
Namočene lahko damo celo na pico z rikoto in baziliko, jih kombiniramo s solatami z rukolo in celo sendvičem s šunko.
Primerne so za pripravo omak in prilog k jedem iz govejega mesa, lososa in piščanca.
Rastejo povsod po svetu, razen na Antarktiki, obstaja pa več kot 2000 sort tega sadja. Največ jih pridelajo v Mehiki.
Dozorijo med junijem in avgustom, takrat jih tudi pobirajo.
Botanično so sorodnice malin, glavna razlika pa je ta, da maline pri obiranju odstopijo od stebla, medtem ko se pri robidnicah sadež obdrži na ?
Robidovo grmovje je s svojim trnjem evropske vasi nekoč varovalo pred živalmi in drugimi vsiljivci.
Severnoameriški Indijanci iz vejevja grma izdelujejo vrvi, iz sadežev pa pridobivajo tudi indigo modro barvo.