Bob (fižol Fava)

Zgodovina

Bob je ena od bolj razširjenih stročnic, ki jo človek pozna že vsaj 10.000 let. Po vsej verjetnosti izhaja iz območja med današnjo Evropo in Azijo in je bil sprva razširjen predvsem po Mediteranu.

Uporaba

Bob je zelo koristno živilo, ki lahko popestri različne jedi in dobro nadomesti živalske vire beljakovin. V naših mešanicah uporabljamo pražen in soljen bob, ki odlično dopolni okus oreškov in konoplje.

Pridelovanje

Največ boba zraste na Kitajskem, sledita pa Etiopija in Avstralija. Rastlina zraste do 15 centimetrov visoko in vzcveti v beli barvi. Potem zrastejo stroki, v vsakem o njih pa 6 do deset zrnc boba.

Zanimivost

Posušena zrna boba so med drugim našli tudi v grobnicah starih egipčanskih vladarjev. Do odkritja ti. Novega sveta (Amerike), je bila to edina stročnica, ki so jo široko uporabljali na evropskih tleh.