Vaša košarica je trenutno prazna!

Uporaba namazov iz oreškov in arašidov
Zbrali smo nekaj idej, kako arašidov, mandljev, lešnikov in indijski namaz uporabiti pri kuhanju, da bodo tvoje jedi še bolj okusne in zanimive.
ARAŠIDOV NAMAZ
Najbrž že poznaš slaven »sendvič« z arašidovim namazom in marmelado, ki ga omenijo v praktično vsaki ameriški seriji ali filmu. Tudi nam se zdi ta kombinacija super, še posebej, če jo postrežeš na sveže opečenem toast kruhku. Namesto marmelade lahko uporabiš tudi rezine banane ali svežih jagod.
Z arašidovim namazom lahko pripraviš tudi odlične piškote, ga dodaš v bananin kruh, brownieje ali pa kakšno drugo pecivo, ki vsebuje čokolado ali sadje. Odlično je tudi kot pomaka za jabolčne krhlje in celo v sladoledu.
Zelo priljubljen način uporabe arašidovega (in drugih) namaza je v kašah za zajtrk. Za osnovo uporabi ovsene kosmiče ali proseno kašo, potem pa dodaj žličko namaza, sveže ali zamrznjeno sadje, različna semena, kakavova zrna… Nekaj idej najdeš tudi na naših družbenih profilih.
Z njim lahko mariniraš perutninsko meso, ali pa ga v azijsko navdahnjene jedi dodajaš kar po žličkah. Jedi bodo tako bolj kremne in bogatega okusa.
MANDLJEV NAMAZ
Tudi mandljev namaz tekne kot namazan na kruh in kombiniran z različnim sadjem. Prav tako ga lahko dodamo v piškote. Obogatil bo različne vrste smoothiejev, kaš za zajtrk in sadnih solat. Lahko ga uporabiš tudi kot vezivo pri pripravi domačih energijskih tablic ali pa granole.
Primerno pa ni le pri sladkih jedeh, saj ga lahko uporabimo tudi pri pripravljanju prelivov za solate in v jedeh s tofujem ter sladkim krompirjem. Poda se jedem iz perutninskega mesa ali kvinoje.
LEŠNIKOV NAMAZ
Naš najljubši način za uporabo lešnikovega namaza je pri pripravi domačega čokoladno – lešnikovega namaza. Maslu le dodaš kakav in kokosov sladkor ali kakšno drugo sladilo (lahko tudi spasirane dateljne) po okusu, dobro premešaš in – uživaš. Odlično dopolni okus različnih piškotov, peciva iz krhkega testa in tortic.
Poda se k jedem z brstičnim ohrovtom, mlado čebulo, ječmenom, bučami in k različnim vrstam testenin. Dodajamo ga v prelive in omake, premažemo ga čez meso (poskusite s svinjsko ribico), sicer pa si ga – tako kot ostala masla – včasih lahko privoščimo kar na žlico.
INDIJSKI NAMAZ
Indijski namaz, izdelan iz indijskih oreščkov, je vsestranski dodatek k vsakdanji prehrani. Uporabimo ga lahko kot namaz na kruh ali toast za zdrav zajtrk ali prigrizek. Odličen je tudi kot osnova za omake in prelive za solate, saj doda kremasto teksturo in bogat okus. Prav tako ga lahko vmešamo v smoothie za dodaten vir beljakovin in zdravih maščob. Indijski namaz se dobro ujema tudi z zelenjavnimi paličicami ali sadjem, kar ga naredi idealnega za hitro malico.