Vaša košarica je trenutno prazna!

Suho sadje: sladkarija ali zdrav prigrizek?
O suhem sadju najdemo nasprotujoče si informacije. Nekateri pravijo, da je zdrav, hranljiv prigrizek, medtem, ko drugi trdijo, da ni boljši od sladkarij. V tem blogu bomo poskusili kratko in jedrnato opisati z dejstvi, kako suho sadje vpliva na naše zdravje.
Najprej odgovorimo na osnovno vprašanje. Kaj je suho sadje? Suho sadje je sadje, kateremo smo s postopkom sušenja odstranili večina vode.
Najpogosteje uporabljene so rozine, sledijo pa jim slive, hruške, dateljni, fige,suha jabolka in marelice. Na voljo so tudi druge oblike suhega sadja, ki so včasih v kandirani obliki (prevlečeni s sladkorjem). Med njimi so brusnice, ananas, banane, mango in papaja.
Suho sadje je možno ohraniti veliko dlje od svežega sadja. Še posebej pa je primerno na potovanjih, kjer nimamo možnosti hlajenja.
Suho sadje je polno mikronutrientov (mineralov in vitaminov), vlaknin in antioksidantov. En kos suhega sadja vsebuje približno enako hranilnih vrednosti kot sveže sadje, vendar je samo volumensko manjše. Obstaja sicer nekaj izjem, na primer vsebnost vitamina C se znatno zmanjša ko se sadje posuši.
V suhem sadju najdemo tudi visoko število fenolnih antioksidantov, ki imajo številne koriti za naše zdravje. Obstajajo tudi študije, ki povezujejo konzumiranje suhega sadja z zaužitimi hranilnimi vrednostmi in težo posameznikov, ki so pokazale, da posamezniki, ki pojedo več suhega sadja, zaužijejo več hranilnih snovi v povprečju in imajo manjšo telesno težo, kot tisti, ki ne jedo suhega sadja.
Rozine (posušeno grozdje) so nabite z vlakninami, kalijem in različnimi rastlinskimi spojinami, ki spodbujajo zdravje. Imajo nizko do srednjo vrednost glikemičnega indeksa in nizek indeks insulina. To pomeni, da so na listi dovoljenih živil za sladkorne bolnike, hkrati pa znižujejo krvni tlak in holesterol v krvi ter zmanjšujejo vnetje.
Zgoraj opisane značilnosti držijo za konvencionalno sušeno sadje, ne pa za vakuumsko, ki ima posebne prednosti pred konvencioanlnim. Več o tem si lahko preberete tukaj