Sezamovo seme – skriti zaklad iz orienta

Sezam (Sesamum indicum) je enoletna rastlina iz družine pedali  (Pedaliaceae), ki se goji že več tisoč let, največ pa se goji v tropskih in subtropskih krajih sveta. Sezam raste na toplih in sončnih krajih. Optimalna temperatura za rast sezama je med 25°C in 35°C.

Rastlina je na sušo odporna tropska enoletnica, ki zraste med 50 in 100 centimetri v višino, cveti pa v rumeni ali vijolični barvi. Tudi semena so lahko različnih odtenkov – od črne do čisto svetlo rjave. Glede na barvo se določa cena in kakovost semen.

Sezamova semena so cenjena zaradi svoje vsestranskosti in se pogosto uporabljajo v kuhinjah po vsem svetu. Poleg tega, da so pogosta sestavina v azijski in bližnjevzhodni kuhinji, so sezamova semena priljubljena tudi kot okusen in hranljiv dodatek k pekovskim izdelkom, solatam, omake in tudi kot osnova za sezamovo olje. Sezamovo seme je cenjeno tudi zaradi visoke vsebnosti mangana, kalcija in bakra, kar ga naredi za dragocen prehranski vir.

Mangan je pomemben za normalno presnovo makrohranil, baker sodeluje pri presnovi železa, energijskem metabolizmu ter delovanju imunskega sistema, kalcij pa je potreben za pravilno delovanje mišic, strjevanje krvi ter prispeva tudi k normalnemu sproščanju energije pri presnovi in delovanju prebavnih encimov.

S 30 g sezamovega semena, kar je enako približno dvema jedilnima žlicama, zaužijemo celotno priporočeno dnevno vrednost bakra ter tretjino priporočene dnevne vrednosti mangana in kalcija. Poleg omenjenih mineralov vsebuje tudi fosfor, magnezij, cink in selen ter vitamina B6 in tiamin.

V tabeli je prikazano koliko priporočenega dnevnega vnosa mineralov in vitaminov zaužijemo s 30 g sezamovih semen:

Minerali in vitamini PDV* 30 g % PDV
Baker 1 mg 1,24 mg 124 %
Mangan 2 mg 0,75 mg 37 %
Kalcij 800 mg 295,45 mg 37 %
Magnezij 375 mg 106,36 mg 28 %
Fosfor 700 mg 190,61 mg 27 %
Cink 10 mg 2,35 mg 23 %
Tiamin 1,1 mg 0,24 mg 22 %
Selen 55 µg 10,42 µg 19 %
Vitamin B6 1,4 mg 0,24 mg 17 %

*PDV – priporočen dnevni vnos

Zato si ga le večkrat privoščimo kot dodatek k raznim jedem, tako slanim kot sladkim: obogatimo pecivo, namaze, kruh, juhe in solate.

Poišči navdih med naslednjimi recepti: