Vaša košarica je trenutno prazna!

Poletna testeninska solata s pistacijami
Poletje je čas, ko se vsi radi prepustimo lahkotnim in osvežilnim jedem. Ena izmed najljubših poletnih jedi je testeninska solata. Ta recept združuje okusne testenine, svežo zelenjavo in hrustljave pistacije v eno osvežujočo jed. Priprava je enostavna, okusi pa osupljivi. Torej, če iščeš enostaven način za uživanje v poletju, preizkusi to okusno solato.
Sestavine:
- 200 g testenin (priporočam rigatonne)
- 1 žlica olivnega olja
- 1 srednje velika bučka
- 2 stroka sesekljanega česna
- sol, poper
- 2 večja zrela paradižnika + 6 češnjevih paradižnikov
- 1 žlička balzamičnega kisa
- 1 žlica medu
- pest sveže bazilike (ali drugih zelišč)
- pistacije za po vrhu
Postopek:
01. Testenine skuhamo na način ‘al dente’ in prihranimo nekoliko vode, v kateri so se kuhali, saj jo bomo uporabili nekoliko kasneje, pri praženju paradižnika.
02. Bučko narežemo na manjše kose, češnjev paradižnik razpolovimo, večja paradižnika pa olupimo in grobo nasekljamo.
03. Na ponvi segrejemo pol žlice olja, dodamo bučko in na srednje močnem ognju, pražimo do zlatorjave barve. Na tej točki dodamo še česen in ob nenehnem mešanju, pražimo še kakšno minuto, da zadiši, nato pa vse skupaj solimo, popramo in postavimo na stran.
04. V drugo ponev dodamo na grobo nasekljana paradižnika in žlico vode od testenin. Na srednjem ognju pražimo toliko časa, da se paradižnik nekoliko razpusti in zgosti, nato pa solimo ter popramo. Okus povzdignemo z medom in balzamičnim kisom, nato pa v ponev dodamo še razpolavljanje češnjevce in in jih v omaki, rahlo pokuhamo.
05. V omako primešamo odcejene makarone in po potrebi še kakšno žlico vode od testenin. Čisto na koncu primešamo še grobo nasekljane pistacije, pol žlice olivnega olja in svežo baziliko.
Dober tek!
Recept je nastal v sodelovanju z Moniko Škorjanc (Instagram: @earthlymonika).