Odlične orehove potičke

Prazniki so pred vrati. In brez potice skorajda ni praznikov. Omamno dišeča, takšna, ki se stopi v ustih, sočna, enostavna za pripravo… sliši se skorajda nemogoče, kajne? A vendar vam je Ana napisala recept za enostavne in naravnost odlične orehove potičke, ki ostanejo sveže še dolgo po peki.

SESTAVINE (za dvojno testo):

Kvasni nastavek:

  • ½ kocke kvasa
  • 7 žlic mleka
  • čajno žličko sladkorja

Mleko zagreješ do mlačnega in v njem raztopiš sladkor ter nadrobiš kvas. Pustiš stati par minut, da kvasovke začnejo delovati.

  • 500 g gladke moke (tip 500)
  • 100 g stopljenega  masla
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice sladkorja
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • lupinico bio limone
  • 2 dl toplega mleka
  • žlico ruma (po zelji)
  • ½ čajne žličke soli
  • 3 jajca za premaz

Vse sestavine zamesimo v mešalniku za testo in pokrijemo s folijo ali servieto. Pazimo, da imamo v kuhinji dovolj toplo, da nam bo testo začelo kipeti. Vmes pripravimo polnilo.

SESTAVINE za polnilo:

  • 2 beljaka (ki sta ostala od testa)
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 400 g mletih orehov Odlično
  • 2 dl tople smetane
  • 2 žlici stopljenega masla

Najprej stepemo sneg iz beljakov, ki jim dodamo sladkor. V posodo stresemo še ostale sestavine in ročno premešamo z lopatko.

Ko nam testo vzhaja, vzamemo ven 1/6 testa in ga razvaljamo v dolgo, tanko linijo. Nanjo na tanko namažemo polnilo, ampak pri zunanjem robu pustimo kakšne 0,5 cm prazno. Nato ga zvijemo v dolgo kačo. Narežemo jo na cca. 8 cm trakove, ki jih položimo v vnaprej namaščene silikonske modelčke. Potičke nato še po vrhu namažemo z jajcem in jih damo v predhodno ogreto pečico na 180°C. Pečemo jih nekje 20 minut.

Lahko pa naredimo celo potico, ampak se čas pečenja podaljša na 1 uro.

Pečene in ohlajene potresemo s sladkorjem (lahko pa tudi brez, so dovolj sladke) in uživamo v slastnem orehovo-maslenem okusu. So pa tudi odlična darilca za bližnje. Dober tek in slastno peko!

Ana @amajcen