Odlična presna gozdna torta

Priprava presnih tort je čisto preprosta, ampak so dostikrat te torte zelo težke in nasitne. Mi imamo zate recept za okusno, osvežilno presno torto z gozdnimi sadeži. Priprava je sorazmerno hitra, umazane posode pa ni skorajda nič. Edino kar moramo poudariti vnaprej, so indijski oreščki – nanje moraš misliti en dan prej, da se res fino zmehčajo za pripravo kreme, ki no tako res lahka.

Recept je za presno torto premera 20 cm.

Sestavine za podlago:

  • 80 g orehovih jedrc Odlično (ali mletih orehov Odlično)
  • 80 g mandljev Odlično (ali mletih mandljev Odlično)
  • 160 g dateljnov Odlično
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 50 g kokosovega masla
  • žlica medu ali agavinega sirupa

Postopek:

Mandeljne in orehe zmelješ v multipraktiku do drobnega, dodaš 2 žlici kokosovega masla, dateljne in kakav. Zmiksaš v enotno zmes, fino potlačiš in poravnaš v disk v tortnem pekaču (če želiš lep rob, uporabi acetatno folijo, ni pa nujno).

Sestavine za kremo:

  • 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 400 g čez noč namočenih indijskih oreščkov Odlično (če delaš torto isti dan, jih namakaj v topli vodi 3 ure, da pospešiš mehčanje)
  • 300 g stopljenega kokosovega masla
  • sok dveh limon
  • 2 dl vode ali rastlinskega mleka
  • 200 g  kokosovega jogurta
  • 7 žlic medu ali agavinega sirupa

Postopek:

Iz mešanice gozdnih sadežev nabereš poljubno sadje in ga porazdeliš po sredini diska. Preostalo sadje in ostale sestavine miksaš tako dolgo, da se vse skupaj poveže v gladko kremo (nič ne ne ustraši, če se ti bo na začetku sprijelo v kepo in zalepilo na robove; takrat ustaviš mikser in z žlico potisneš maso proti rezilu)- Po približno 5 minutah mešanja postane masa lepo gladka in jo lahko preliješ v model. V hladilniku naj počiva vsaj 8 ur ali pa vsaj 2 uri v zamrzovalniku).

Dober tek!

Recept je pripravila Ana (IG @amajcen).