Odlična baklava

Mrzli dnevi prav kličejo po nasitnih, sladkih pregrehah, ki dišijo po orehih. Obiski prihajajo, mi pa bi radi naredili sladico, ki bo zdržala nekaj dni brez strahu, da bi se pokvarila. Zato vam bo Ana izdala družinski recept za baklavo, ki  se kar topi v ustih in vseeno ni presladka. Vemo, sliši se kot misija nemogoče, kajne? Navajeni smo baklav, ki kar hrustajo v ustih od sladkorja, a ta ni takšna.

Pozor, to baklavo boste na žalost lahko jedli šele naslednji dan, ker potrebuje svoj čas, zato se pravočasno lotite spodnjega recepta.

SESTAVINE za velik pekač:

  • 700 g mletih orehov Odlično (in dve pesti celih, ki jih na grobo nasekljamo)
  • 1 vlečeno testo

Smetanov poliv:

  • 1 mala kisla smetana
  • 4 jajca
  • 1 žlica pšeničnega zdroba
  • 1 Pecilni prašek
  • 1 vanili sladkor
  • 1 jogurtov lonček olja
  • 1 jogurtov lonček sladkorja

Vse sestavine zmiksamo v enotno zmes.

250 g masla v mikrovalovni pečici stopimo do tekočega.

Sladka voda:

  • 5 jogurtovih lončkov vode
  • 3 jogurtove lončke sladkorja
  • 1 vanili sladkor

POSTOPEK:

Najprej z maslom namažemo pekač. Začnemo z dvema slojema vlečenega testa (pazimo, da so sloji ravni, da bo kasneje ob prerezu baklava lepša). Nato premažemo vlečeno testo s smetanovim prelivom in posujemo z orehi. Znova pokrijemo z dvema plastema vlečenega testa. Postopek ponavljamo dokler nam sestavin ne zmanjka. Preostanek vlečenega testa položimo po vrhu baklave in robove zatlačimo ob strani, da niso zavihani navzgor.

Baklavo narežemo še surovo, pred peko. S tem se baklava lepše zapeče med plastmi in maslo pride vsepovsod zraven. Ko smo ravno pri maslu – preostanek masla polijemo po baklavi. Zdi se veliko, ampak se bo med peko vpilo v samo baklavo in jo naredilo BOŽANSKO!

Narezano baklavo pečemo 80 minut na 150°C. Medtem ko se baklava peče pa si pripravimo sladko vodo. 5 lončkov vode, 3 sladkorja in vanili sladkor zavremo in pustimo počasi vreti še vsaj 5 minut.

Ko je baklava pečena čez njo takoj polijemo s sladko vodo in jo pustimo stati vsaj 12 ur.

Baklava v hladilniku zagotovo zdrži vsaj 7 dni, če vam je ne uspe prej pojesti. Po želji jo lahko okrasite s poljubnimi oreščki in kandiranim sadjem (Ana je uporabila pistacijo).