Vaša košarica je trenutno prazna!

O brusnicah
Nekaj osnovnih podatkov o brusnicah lahko preberete pri opisih sestavin. So zakladnica vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin ter posledično zelo priljubljene v farmacevtski industriji. Zahvaljujoč visoki vsebnosti vitamina C in antioksidantov so brusnice eno izmed najbolj zdravega jagodičevja. Poleg vitamina C, ki daje brusnicam kiselkasto-trpek okus, so prisotni še vitamini: A, B1, B2, B3 in vitamin K. Od mineralov najdemo v brusnicah: kalij, kalcij, magnezij, natrij in fosfor. Antioksidant lutein, ki se prav tako nahaja v brusnicah, je pomemben pri človeškem vidu, saj pomaga pri prečevanju nastanka sive mrene in sprememb v rumeni pegi.
Kaj pa suhe brusnice? Ali so po vsebnosti enake oz. po večini podobne svežim brusnicam ali se pri sušenju zelo spremenijo? K sreči imajo suhe brusnice skoraj povsem enake lastnosti in s tem zdravilne učinkovine kot sveže.
Zelo pogosto uporabljena in ena izmed najučinkovitejših sredstev za preprečitev in celo zdravljenje blagih vnetij mehurja so prav brusnice. Njihovo učinkovitost so potrdile tudi znanstvene študijske raziskave. Zaradi vsebnosti taninov in proantocianidinov, ki prepričujejo, da bi se bakterije iz rodov Ascheria in Klebsiella (najpogosteje povzročiteljice vnetij) pritrdile na stene urinarnega trakta. Te snovi mehur obložijo s posebno prevleko, zaradi katere bakterije ne morejo dolgo ostati na mestu in se množiti, posledično pa se ne razvije okužba. Pomagajo tudi pri krepitvi naravnega imunskega sistema, pri boljši prebavi in pred škodljivimi učinki glivic in bakterij.
Zaradi vseh svoji zdravilnih učinkovin jih uvrščamo tudi med super živila, poznana so tudi pod imenom “super sadje”, ponekod tudi “izvir mladosti”. Pri pomlajevanju naj bi pomagale predvsem zaradi vsebnosti antioksidantov. Naloga antioksidantov pa je preprečevanje poškodb tkiva, ki ga povzročajo prosti radikali. Med drugim bi naj tudi zmanjševale tveganja za raka dojke in debelega črevesa. Raziskave so pokazale tudi, da izvleče
k brusnic zmanjšuje oksidacijo LDL (slabega) holesterola. To pomeni, da blagodejno vplivajo na krvožilni sistem. V teku so tudi raziskave, ki preočujejo povezanost med brusnicami in preventivnim preprečevanjem Alzheimerjeve in Prkinsove bolezni.
Zaradi vsebnosti oksalnih kislin pa se bi jim naj izogibali posamezniki, ki so nagnjeni k nastanku ledvičnih kamnov, saj omenjene kisline pripomorejo k hitrejši sestavi kamnov.
Torej, spisek vseh pozitivnih lastnosti brusnic na naše zdravje je dolg, pa še bi lahko naštevali. Dokazov, da niso le okusen prigrizek, ampak so tudi zelo zdrave je dolg. Če se odločite, da si kupite vrečko suhih brusnic, naj poudarim, da jih imamo pri Odlično pakirane v različne gramature (100 g, 200 g in 1000 g). So brez umetno pridelanih dodatkov in umetnih konzervansov. Priporočamo pa tudi BIO brusnice iz prenovljene linije BIO Odlično in brusnice, ki so sladkane z ananasovim sokom. Odločitev je vaša!