Naravno sladki ovseni piškoti z arašidovim namazom

Pripravi se na okusne piškote, ki združujejo naravno sladkost in odličen okus. Osnova recepta so mehki in sočni medjool datlji, ki poskrbijo za bogat okus in prijetno teksturo. Zmleti ovseni kosmiči ustvarijo polnovredno moko, medtem, ko groba kokosova moka doda rahlo eksotičen pridih.

Za dodatno kremasto bogatost poskrbi namaz iz oreščkov, ki ga lahko prilagodite svojemu okusu – arašidov, mandljev, indijski ali lešnikov namaz so odlična izbira. Dodatek rastlinskega mleka omogoča, da se sestavine lepo povežejo, medtem, ko pecilni prašek zagotavlja rahlo in zračno teksturo piškotov. Vanilijev ekstrakt in ščepec soli pa zaokrožita okus in ga naredita še bolj polnega.

Za piko na i so piškoti preliti s stopljeno temno čokolado, ki doda pridih razkošja in čudovito kontrastira z naravno sladkostjo datljev. Te piškote je enostavno pripraviti, rezultat pa je popolna kombinacija okusov in tekstur, ki vas bo navdušila.

Sestavine:

Priprava:

1 / PRIPRAVA: Razkoščičene medjool datlje* namoči v vročo vodo za 15 minut. Ovsene kosmiče zblendaj v moko.

2 / PIŠKOTNO TESTO: Namočene, odcejene datlje zblendaj skupaj s poljubnim mlekom, maslom oreščkov (jaz sem uporabila arašidovo), pecilnim praškom, vanilijo in pikico soli. Dodaj še ovseno moko in ponovno miksaj – po potrebi ustavi in postrgaj ob straneh, dokler se ne oblikuje gladko testo.

3 / PEKA PIŠKOTOV: Zajemaj po približno žlico testa in ga oblikuj v kroglice. Dovolj narazen jih odlagaj na pekač, obložen s peki papirjem, na koncu pa jih z vilico nekoliko splošči. Peci cca. 15 minut na 180 °C.

4 / ČAS ZA POSTREŽBO: Piškote nekoliko ohladi in prelij s stopljeno temno čokolado.

Dodatni napotki:
*Medjool datlji – nadomesti z navadnimi datlji, stehtaj jih razkoščičene.

Recept je nastal v sodelovanju z Moniko Škorjanc (@earthlymonika).