Vaša košarica je trenutno prazna!

Maroški kruh s sezamom – Khobz
Maroški kruh je lepinji podoben hrustljav kruhek z značilnim posipom iz sezamovih semen. Njegova zračna notranjost in zlato zapečena skorjica zagotavljata prijeten kontrast v teksturi. Sezamova semena dodajo prijetno oreškasto aromo in dodatno hrustljavost. Ta kruh je enostaven za pripravo in je odličen dodatek k različnim jedem.
Sestavine (za 4 srednje velike ploščate kruhke):
300 g pirine gladke moke
120 g poljubne polnozrnate moke
2 zvrhani žlički suhega kvasa
2 zravnani žlički kokosovega sladkorja Bio Odlično
2 zvrhani žlički soli
400 ml mlačne vode
1 žlica olivnega olja
+
1 žlica (rastlinskega) mleka
1 žlica sezama Odlično
Sestavine za veganski premaz:
2 žlici mleka
1 žlička javorjvega sirupa ali medu
½ žličke gorčice
Postopek:
1 / SUHE SESTAVINE: V skledi združi 300 g pirine gladke moke in 120 g polnozrnate moke. Dodaj 2 zvrhani žlički suhega kvasa in 2 zravnani žlički kokosovega sladkorja in soli.
2 / MOKRE SESTAVINE: Žlico olivnega olja vmešaj v 400 ml mlačne vode in mešanico dodaj k moki. Zamesi testo, po potrebi dodaj še malce moke in zgneti do gladkega. Testo pokrij s krpo in mu dovoli 15-minutno siesto, ker se to spodobi za maroški kruhek.
3 / FORMIRANJE: Testo razdeli na 4 dele in si za vsakega vzemi še 2 min, da jih še enkrat fino pregneteš in zrolaš v kroglice. Z dlanjo jih splošči in s prsti raztegni v 14 cm kroge, ki jih odlagaš na pomokano površino. Narahlo jih premaži z mlekom posuj z malce moke, potem pa znova pokrij in jim privošči še eno 45-minutno siesto.
4 / PEKA: Pekač položi v pečico in jo segrej na 200 C. Ko so kruhki dokončno vzhajani jih nekajkrat nežno zareži z nožem ali pa napikaj z vilico. Položi jih na segret pekač, premaži z veganskim premazom, posuj z malce sezama in peci približno 20 min oz. do kvalitetne zlatorjave skorjice.
Recept je nastal v sodelovanju z Moniko Škorjanc (@earthlymonika).