Vaša košarica je trenutno prazna!

Lečina solata s praženimi mandlji
V sodelovanju z Vito smo pripravili odličen recept za lečino solato. Dober tek!
Sestavine:
- 1 paketek oz. 350 g bio zelene leče
- ½ jajčevca
- ½ bučke
- 10 češnjevih paradižnikov
- 1 rdeča paprika
- 1 kumara
- 2 šalotki
- 75 g mandljev
- 3 jž sezama
Za preliv:
- 5 jž olivnega olja
- 5 jž balzamičnega kisa
- 2 jž agavinega sirupa
- 2 čž gorčice
- 2 čž soli
- 1 čž črnega popra
Priprava:
- Najprej v lonec vsujemo zeleno lečo. Zalijemo jo z vrelo vodo, solimo in kuhamo 20 minut.
- Pol jajčevca in pol bučke narežemo na kocke. Češnjeve paradižnike razpolovimo. Kocke jajčevca in bučke ter češnjeve paradižnike damo v pekač. Pokapamo z oljem, solimo, premešamo in pečemo v pečici na 180°C približno 20 minut.
- Medtem ko se zelenjava peče, pripravimo svežo zelenjavo. Na majhne koščke narežemo paprika in kumaro, šalotki pa nasekljamo.
- Kuhano lečo odcedimo in damo v večjo skledo, da se ohladi.
- Nato dodamo na drobno narezano svežo zelenjavo in pečeno zelenjavo. Solato premešamo.
- Mandlje vsujemo v ponev brez olja in jih popražimo na srednji temperaturi. Prestavimo jih v skodelico in v isti ponvi popražimo še sezam, da rahlo porjavi in zadiši. Oboje pustimo, da se ohladi.
- Za polivko v skodelico zlijemo olivno olje, balzamični kis, agavin sirup in gorčico, dodamo sol in poper in dobro premešamo.
- Pražene mandlje grobo nasekljamo in prihranimo za postrežbo.
- V solato zdaj dodamo še pražen sezam in polivko. Dobro jo premešamo.
- Postrežemo jo kot samostojno jed ali prilogo in na koncu, preden jo postrežemo, posujemo še s praženimi mandlji.