Lečina solata s praženimi mandlji

V sodelovanju z Vito smo pripravili odličen recept za lečino solato. Dober tek!

Sestavine:

  • 1 paketek oz. 350 g bio zelene leče
  • ½ jajčevca
  • ½ bučke
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • 1 rdeča paprika
  • 1 kumara
  • 2 šalotki
  • 75 g mandljev
  • 3 jž sezama

Za preliv:

  • 5 jž olivnega olja
  • 5 jž balzamičnega kisa
  • 2 jž agavinega sirupa
  • 2 čž gorčice
  • 2 čž soli
  • 1 čž črnega popra

 

Priprava:

  1. Najprej v lonec vsujemo zeleno lečo. Zalijemo jo z vrelo vodo, solimo in kuhamo 20 minut.
  2. Pol jajčevca in pol bučke narežemo na kocke. Češnjeve paradižnike razpolovimo. Kocke jajčevca in bučke ter češnjeve paradižnike damo v pekač. Pokapamo z oljem, solimo, premešamo in pečemo v pečici na 180°C približno 20 minut.
  3. Medtem ko se zelenjava peče, pripravimo svežo zelenjavo. Na majhne koščke narežemo paprika in kumaro, šalotki pa nasekljamo.
  4. Kuhano lečo odcedimo in damo v večjo skledo, da se ohladi.
  5. Nato dodamo na drobno narezano svežo zelenjavo in pečeno zelenjavo. Solato premešamo.
  6. Mandlje vsujemo v ponev brez olja in jih popražimo na srednji temperaturi. Prestavimo jih v skodelico in v isti ponvi popražimo še sezam, da rahlo porjavi in zadiši. Oboje pustimo, da se ohladi.
  7. Za polivko v skodelico zlijemo olivno olje, balzamični kis, agavin sirup in gorčico, dodamo sol in poper in dobro premešamo.
  8. Pražene mandlje grobo nasekljamo in prihranimo za postrežbo.
  9. V solato zdaj dodamo še pražen sezam in polivko. Dobro jo premešamo.
  10. Postrežemo jo kot samostojno jed ali prilogo in na koncu, preden jo postrežemo, posujemo še s praženimi mandlji.