Kostanjeva potica z orehi in linolado

Kostanjeva potica z orehi in linolado je potica z bogatim nadevom, pravi Teta Esti, ki je pripravila recept.

Kostanj je skuhala že jeseni, ga zmlela in shranila v zamrzovalniku. Količino sladkorja je v potici uravnavala po okusu. Kupljen kostanjev pire bi bil namreč dosti bolj sladek in bi bilo v receptu potrebno dodati manj sladkorja.

Sestavine:

Za testo potrebuješ:

 

  • 1/2 kocke kvasa
  • 500 g bele moke
  • 2 dl mleka
  • 40 g bio kokosovega sladkorja
  • 6 žlic kisle smetane
  • 0,5 dl olja
  • 1 jedilno žlico ruma
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 1 1/2 čajne žličke soli

In za nadev:

  • 350 g mletih orehov Odlično
  • 300 g zamrznjenega kuhanega kostanja
  • 6 maslenih piškotov
  • 6 jedilnih žlic poljubne linolade
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 beljaka
  • 1 jedilno žlico kakava
  • sok 1 pomaranče

Postopek:

Najprej se lotimo priprave testa. V mlačnem mleku raztopimo kvas in počakamo, da se aktivira. Nato ga prilijemo k ostalim sestavinam (razen olja). Testo zamesimo in po kapljicah dodajamo še olje. Testo na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da postane gladko. Zatem ga na toplem vzhajamo približno 1 uro.

 

Medtem lahko pripravimo nadev. Orehe poparimo z vrelo smetano. Kuhan kostanj pretlačimo in primešamo orehom. Nato dodamo Linolado in mlete maslene piškote. Beljakoma dodamo sladkor ter ju stepemo v sneg. Pripravljen sneg počasi primešamo ostalim sestavinam ter dodamo še kakav in pomarančni sok.

Pečico segrejemo na 175 stopinj celzija.

 

Po pultu posujemo ostro moko ter nanj stresemo vzhajano testo. Znova ga pregnetemo in pustimo vzhajati – tokrat le za kratek čas. Testo razvaljamo na pravokotnik, po njem enakomerno porazdelimo nadev in ga zavijemo. Potico v naoljenem potičniku še nekoliko vzhajamo (približno 30 minut). Nato jo premažemo z rumenjakom, ki mu dodamo malo vode. Potico prebodemo na več mestih in v predhodno ogreti pečici pečemo približno 45 minut.

 

Pa dober tek.