O nas

FALAFLI – polpeti iz čičerike

Falafel je jed, ki izvira iz Egipta, na jedilniku pa je pogosto v vseh gržavah zahodne Azije, v zadnjem času pa je dobro znana jed po celem svetu.

Falafli so ocvrte kroglice ali polpeti. Narejeni so iz čičerike in začimb. Čičerike se predhodno ne kuha, saj potem falafli med cvrtjem radi razpadejo, je pa potrebno čičerko namakati v vodi čez noč.

Postopek je sila preprost. Namočeno čičerko ocediš, daš v multipraktik in ji dodaš česen, čebulo, peteršilj, rdečo papriko, kumino, ščep pecilnega praška, sol in poper, ter vse skupaj zmelješ. Z rokami ali žlico oblikuješ polpete ali kroglice in jih ocvreš v olju.

Falafle lahko postrežeš kot prigrizek ali pa kot falafel zavitek v pita kruhu ali kar v navadni tortiliji.

Jaz jih postrežem kar kot glavni obrok v tortiliji, dodam pa še kuskus s peteršiljem, zeljno solato, humus in jogurtovo omako. Kaj postrežeš zraven je stvar okusa. Tukaj se lahko igraš in vsakič narediš nekaj novega.

Za falafle otrebuješ (za 4 osebe):

  • 350g čičerike Bio Odlično
  • 4 stroke česna
  • 1 manjše čebulo
  • peteršilj (2 žlici)
  • pol žličke rdeče paprike
  • pol žličke mlete kumine
  • pol žličke pecilnega praška
  • sol in poper po okusu
  • olje za cvrtje (jaz uporabim kokosovo olje)

Če se odločiš za falafel zavitke, pa potrebuješ še tortilije in kar bo zraven falaflov v zavitku.

Recept je za Odlično pripravila Petra Križanec.