Domač čičerikin humus s sezamovimi semeni

Humus je odlična izbira za vsako priložnost, še posebej pa se izkaže kot izvrsten prigrizek na poti ali v hribih. Enostavno ga spakiramo v majhen kozarček, ki ga lahko vzamemo s seboj kamorkoli. Ko nas zagrabi lakota, je humus pripravljen, da ga uživamo z rezinami kruha, krekerji ali narezano zelenjavo. Poleg tega, da je zelo priročen, je tudi zelo vsestranski. Preostanek humusa lahko uporabimo kot dodatek k različnim jedem, od “bowl” in solatnih prelivov do namazov za sendviče.

Priprava humusa je enostavna in potrebuješ le nekaj osnovnih sestavin. Tukaj je recept, ki ti bo pomagal ustvariti slasten in kremast humus, ki ga boš želel imeti vedno pri roki.

Za pripravo humusa potrebuješ:

  • 200 g suhe čičerike Odlično
  • 350-500 ml vode
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlici tahinijeve paste
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica soka limone
  • 2 manjša stroka česna
  • sol in poper po okusu
  • * ¼ žličke kumine v prahu, opcijsko
  • * ½ pesti svežega peteršilj, opcijsko

Sestavine za tahinijevo pasto:
35 g sezama Odlično
3 tbsp olivnega olja

Postopek:

1 / KUHANJE ČIČERIKE: Čez noč namočeno čičeriko zaliješ s 350-500 ml vode (toliko, da čičeriko prekriješ). Dodaš žličko sode bikarbone, zavreš in kuhaš okoli 20 min v loncu na pritisk. Ko je kuhana jo odcediš, čičerikino vodo pa si prihraniš za kasneje.

2 / TAHINI PASTA: Na ponvi na hitro popražiš 35 g sezama, ga odstaviš in ohladiš. Semena za začetek “zblendaš” sam, nato dodaš še 3 žlice olivnega olja ter ponovno blendaš, da dobiš res lepo domačo tahinijevo pasto.

3 / HUMUS: Skuhano čičeriko združiš v blenderju skupaj z 2 strokoma česna, 2 žlicama tahinijeve paste, 2 žlicama olivca in žlico limone. Začiniš s soljo in poprom po okusu in opcijsko še s četrt žličke kumine in pol pesti grobo sesekljanega peteršilja. Zblendaš in postopoma dodajaš še malce vode od kuhanja čičerike, da dosežeš svojo idealno gladko in kremasto teksturo.

Dober tek!

Recept je nastal v sodelovanju z Moniko Škorjanc (@earthlymonika).