Vaša košarica je trenutno prazna!

Božični kruh “Stollen” Odlično
Sestavine:
- 550 g bele pirine moke
- 100 g mandljev Odlično ali 100 g mletih mandljev Odlično
- 200 g sladkorja v prahu
- 3 manjša jajca
- 250 g masla
- 250 g kisle smetane
- 12 g pecilnega praška
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička cimeta
- 1 ščepec soli
- 150 g tropskega suhega sadja Odlično
- 100 g brusnic, sladkanih z ananasovim sokom Odlično
- 100 g rozin Sultana Odlično
- 100 g rozin zlatih Odlično
- 50 g sladkorja v prahu za posip
- 50 g masla za premaz
Postopek:
- Najprej zmeljemo mandlje (ali uporabimo mlete mandlje), nato pa jih zmešamo skupaj z moko in pecilnim praškom.
- Dodamo maslo sobne temperature, jajca, kislo smetano, pecilni prašek, vanilijo, cimet in sol.
- Zamesimo gladko testo in dodamo še mešanico suhega in kandiranega sadja Odlično (Tropsko suho sadjem, brusnice in rozine)
- Po potrebi lahko dodamo še malo moke, ampak mora biti testo še vedno rahlo lepljivo.
- Testo za 30 min postavimo v hladilnik, da se malenkost ohladi.
- Pripravimo lahko en velik božični kruh ali pa testo razdelimo na dva dela in pripravimo dva manjša.
- Testo na pomokani deski razvaljamo na večji pravokotnik (približno 35×30 cm).
- Nato pa testo prepognemo čez pol, tako da je prepognjen del približno 3-4 cm od roba.
- Božični kruh Stollen še malo oblikujemo, nato pa ga damo peči na 180 °C za približno 1 uro.
- Še vročega premažemo s stopljenim maslom in bogato posujemo s sladkorjem v prahu.
- Božični kruh Stollen je najboljši drugi ali tretji dan po peki.
Recept je nastal v sodelovanju z Nino – Leaneen.