Vaša košarica je trenutno prazna!

Arašidi
Ali ste vedeli?
- Čeprav jih poznamo zlasti kot živilo, jih pogosto opazimo na seznamu sestavin v kozmetični industriji.
- 20% vseh pridelanih arašidov se uporabi za proizvodnjo sladkarij.
- Thomas Jefferson in Jimmy Carter, oba pridelovalca arašidov, sta postala tudi ameriška predsednika.
- Izvirajo iz Južne Amerike.
- Najstarejše ostanke arašidov, stare prib.7.600 let, so med arheološkimi izkopavanji odkrili v Peruju.
Arašidov ni priporočljivo jesti surovih
Arašidi se pogosto uporabljajo pri kuhanju, čeprav jih pri nas bolje poznamo kot prigrizek.
Arašidov ni priporočljivo jesti surovih, zato jih je treba pred zaužitjem toplotno obdelati in pražiti v olju ali s suhim zrakom. Arašidi se uporabljajo tudi za pripravo arašidovega masla, arašidovega olja in arašidove moke.
Z arašidi lahko popestrimo in obogatimo tako vegetarijanske kot mesne jedi. Iz njih si lahko sami pripravimo arašidovo maslo, ki se uporablja za zgostitev omak in mariniranje mesa. Odlični so v čokoladnih sladicah in sladoledu. Arašidovo olje je izjemno obstojno pri visokih temperaturah, zato je zelo primerno za praženje v voku.
Pridelava arašidov je močno razširjena v tropskih in subtropskih regijah
Poleg Južne Amerike jih pridelujejo tudi v Severni Ameriki in Zahodni Afriki, rekorderka v količini pridelave pa je Azija.
Botanično spadajo arašidi v družino stročnic. Rastlina je enoletnica, ki zraste od 30 do 50 cm visoko, plodove/stroke pa razvije pod zemljo. Od tod tudi drugo ime za arašide – zemeljski oreščki.